24.2.19

Mehmet Dere / Amip Sözcükler


Mehmet Dere
Amip Sözcükler

Dere’nin ‘Amip Sözcükler’ adını verdiği enstalasyon çalışması, tasvirin dışında bırakılan görünmez iktidar kavramını sosyo-politik alanda bir iç konuşma halinde tartışır.

Bu enstalasyon serisi, devletin sosyal yardım olarak dağıttığı kömür çuvallarına yapılan müdahalelerin sergilenmesinden oluşur. Bilindiği gibi sabit bir çerçeve duvara asılmış bir pencere gibidir ve iş duvara asılır asılmaz arkasındaki düzleme derinlik duygusu kazandırır. Dere’nin müdahaleler ettiği sosyal yardım kömürü çuvalları, şimdi için ikili bir eleştiri biçimini taşır. Bu tavır günümüzde bir olguya yabancılaşmadan onu sanki deneyimleyemeyeceğimiz bir uzaklaşma anı sunar. Dere’nin müdahaleleri ile oluşan kavramlar, varlıklarını görünmezlikleriyle sağlarlar (ve bir ile bağlacı kadar birbirlerine uzaktırlar).  

PARA, AR, PARALEL, MİLLET, ZİLLET, ALEM, TEMSİL, AZAMET vs.

Sanatçı çalışmasında kavramları bir keşif alanı olarak kullanır ve ortak akıl, toplumsal vicdan adına adalet arayışında, iktidar kavramı üzerine arkeolojik bir alanda içe doğru kazar. Bu tür bir yolculuk deneyimi, yolcunun bildiği yolda bilmediği şeyleri arayarak bakmayı deneme çabasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder